11 maig 2023 Presidència

El Govern inicia la tramitació per declarar les zones tensionades de les Illes Balears amb la constitució de la Comissió d’Impuls i Coordinació de les Polítiques d’Habitatge NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern inicia la tramitació per declarar les zones tensionades de les Illes Balears amb la constitució de la Comissió d’Impuls i Coordinació de les Polítiques d’Habitatge

Les entitats financeres que participen en el Programa de Garantia Hipotecària de l’IBAVI han rebut 175 sol·licituds en els dos primers mesos de funcionament de la mesura

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assistit avui a la constitució de la Comissió d’Impuls i Coordinació de les Polítiques d’Habitatge a les Illes Balears, un òrgan l’aprovació del qual es va acordar el passat 2 de maig al Consell de Govern i que s’ha constituït avui amb l’objectiu de coordinar l’acció dels diferents centres directius amb incidència en les polítiques d’habitatge a les Illes Balears. Durant la reunió, s’ha acordat iniciar la recaptació d’informació que permetrà redactar els informes necessaris per sol·licitar la declaració de zones tensionades del mercat immobiliari a la comunitat.

La Comissió està formada per onze membres: el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat,  Mercedes Garrido; la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir. També en són membres la directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cristina Ballester; el director general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, Miquel Àngel Coll; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; la directora general de Territori i Paisatge, Maria Magdalena Pons; la directora gerent de l’IBAVI, Olvido Terrassa, i el director de l’IBESTAT, Llorenç Pou.

La presidenta Francina Armengol ha destacat que amb aquesta passa les Illes Balears s’acostaran al compromís adquirit de «ser la primera Comunitat que apliqui la llei estatal d’habitatge quan s’aprovi definitivament». «Vam adquirir aquest compromís perquè som conscients que les Illes tenen un repte enorme per garantir que l’accés a l’habitatge sigui un dret de ciutadania i necessitàvem un marc estatal per seguir avançant», ha afirmat la presidenta.

Amb aquest nou òrgan, es persegueix consolidar la coordinació existent entre les diferents conselleries del Govern per fer-la més àgil i crear una estructura que permeti dissenyar noves fórmules per afavorir l’accés a l’habitatge.

Així, arran de l’imminent aprovació definitiva de la nova llei estatal de l’habitatge, la Comissió ha acordat avui iniciar els tràmits per a la declaració de zona de mercat tensionat, de conformitat amb el que estipula la nova normativa, a través de l’elaboració d’un procediment preparatori dirigit a l’obtenció d’informació relacionada amb el mercat residencial de les Illes Balears.

D’aquesta manera, la Comissió començarà a treballar amb l’elaboració detallada de totes les dades del mercat de l’habitatge al nostre territori. Unes dades que han d’incloure, per una banda, els preus de lloguer i venda dels diferents tipus d’habitatges i la seva evolució en el temps, i per una altra, quin és el nivell de renda disponible de les llars residents i la seva evolució en el temps. L’objectiu és poder disposar de tota aquesta informació una vegada entri en vigor la llei estatal de l’habitatge i així haver avançat feina.

Cal recordar que per poder declarar un mercat residencial tensionat és necessària l’elaboració d’una memòria que justifiqui, a través de dades objectives i fonamentals, l’existència d’un especial risc d’abastiment insuficient d’habitatge per a la població resident.

Un total de 175 sol·licituds al Programa de Garantia Hipotecària de l’IBAVI

La presidenta del Govern ha recordat totes les mesures que ha desplegat aquest Govern per afavorir l’accés a l’habitatge i ha recordat que la llei autonòmica provada el 2018 «ja ha fet possibles mesures absolutament capdavanteres, com la cessió forçosa d’ús a grans tenidors o el fet que l’habitatge públic que es construeixi a les Illes Balears continuarà essent sempre públic». Francina Armengol ha reivindicat que «en els darrers anys s’ha incrementat un 74 % el parc d’habitatge públic, s’han multiplicat per set els beneficiaris de les ajudes al lloguer i s’ha incorporat la col·laboració amb el sector privat per treure al mercat 14.000 habitatges a preu taxat». Entre les mesures impulsades, la presidenta ha destacat el Programa de Garantia Hipotecària de l’IBAVI, que, a poc més de dos mesos de la seva posada en marxa, ja ha rebut 175 peticions a les diferents entitats bancàries adherides. D’aquestes peticions, la gran majoria són a Mallorca (154), 11 a Menorca i 10 a Eivissa.

La iniciativa, amb un pressupost de 15 milions d’euros, té com a objectiu que persones amb solvència però sense els estalvis necessaris per pagar l’entrada d’un pis puguin accedir a una hipoteca. Així, el programa s’activa quan l’entitat bancària concedeix una hipoteca de, com a mínim, el 80 % del preu de l’habitatge i el Govern avala fins al 20 % restant d’aquest deute. Els habitatges no poden tenir un cost superior als 270.151 euros i, fins ara, les entitats que s’hi han adherit són Caixa Colonya, Caixabank i Cajamar. En aquest sentit, la presidenta Armengol ha fet una crida «per fer que altres entitats s’hi sumin, ja que està demostrant-se que és un bon programa i que funciona».