11 d’agost 2023 Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat

CONSELL DE GOVERN: EL GOVERN AUTORITZA L’ADVOCACIA DE LA COMUNITAT A PRESENTAR RECURS D’INCONSTITUCIONALITAT CONTRA LA LLEI ESTATAL D’HABITATGE CConsell de Govern

CONSELL DE GOVERN: EL GOVERN AUTORITZA L’ADVOCACIA DE LA COMUNITAT A PRESENTAR RECURS D’INCONSTITUCIONALITAT CONTRA LA LLEI ESTATAL D’HABITATGE

\ S’inicien els tràmits en considerar que la Llei estatal envaeix competències pròpies de la Comunitat Autònoma

\ Els serveis jurídics consideren que diversos articles i disposicions de la norma estatal vulneren l’Estatut d’autonomia

 

El Consell de Govern ha autoritzat l’Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra diversos articles i disposicions de la Llei estatal d’Habitatge, aprovada el passat mes de maig pel Govern central, perquè envaeix competències autonòmiques.

El Govern inicia els tràmits a aquest efecte perquè considera que la Llei 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’habitatge, inclou diversos articles i disposicions que en alguns dels seus apartats envaeixen competències en matèria d’habitatge exclusives de la Comunitat Autònoma. La Comunitat té competències exclusives en matèria d’ordenació del territori, incloent-hi el litoral, l’urbanisme i l’habitatge, de conformitat amb el que estableix l’article 30, apartat 3, de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears.

D’acord amb els serveis jurídics de la Comunitat Autònoma, un cop analitzat l’articulat de la Llei estatal d’Habitatge s’hi observa que determinats preceptes desconeixen el repartiment competencial que realitza la Constitució espanyola, de manera que se sobrepassa la competència estatal i s’envaeix l’àmbit propi de les comunitats autònomes.

Així, es considera que preceptes de la Llei excedeixen els títols competencials invocats pel legislador estatal, i deixen nul o escàs marge perquè les comunitats, i en concret la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, puguin fer ús de les competències que els seus respectius estatuts d’autonomia els atorguen de manera exclusiva.

L’Advocacia identifica nou articles i quatre disposicions de la norma estatal que, en alguns dels seus apartats, vulneren l’Estatut d’autonomia. Entre d’altres, incideixen en les regulacions de l’habitatge protegit, el parc públic d’habitatges, la declaració de zones de mercat residencial tensionat, les mesures de contenció de preus en la regulació dels contractes d’arrendament o les modificacions de la Llei d’enjudiciament civil.

Tal com preveu la Llei orgànica 2/1979, de 3 d’octubre, del Tribunal Constitucional, els òrgans executius de les comunitats autònomes estan legitimats per a l’exercici del recurs d’inconstitucionalitat contra les lleis, les disposicions o els actes amb força de llei de l’Estat que puguin afectar el seu propi àmbit d’autonomia.